A hét zenésze:

Joanne Shaw Taylor - A blues új hercegnője

Olvasóim már megszokhatták, hogy időről-időre bemutatok az oldalon olyan új előadókat, akik később nagy sikerre vihetik a szakmában. Mai vá...

3 nap béke és zene - Woodstock nyomában

1969 Amerikájában járunk, amikor hódított a hippimozgalom és a drogok. A fiatalok életét a rockzenében megtalált lázadás, a szabad szerelem és a háborúellenesség jellemezte. Ekkor rendezték meg a 3 napos Woodstocki fesztivált, amelyet a szervezők a "Béke és zene" jelszavakkal hirdettek meg. A rendezvény végül hatalmas szenzáció lett. Max Yasgur 600 holdas farmján 500 000 fős tömeg gyűlt össze. Így lett a woodstocki fesztivál minden idők legnagyobb tömegét vonzó rendezvénye. A fesztivál ezzel legendává avanzsálódott a popkultúrában, és bár sok dolog ismeretes róla, máig maradtak érdekes feljegyzések róla. A Rockblokk most feltárja Woodstock elfeledett történéseit.

A Woodstocki fesztivál indulásának időpontja: 1969. augusztus 15. volt, és augusztus 18.-áig tartott. Eredeti neve Woodstock zenei és művészeti vásár volt. Jelszavával, ami a 3 nap béke és zene volt, a hippik óriási tömegét sikerült mozgósítania. A híres fesztivál megrendezési helye a Sullivan megyei White Lake volt, azon belül is egy Max Yasgur nevű illető 600 holdas farmja. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a fesztivál eredetileg nem ezen a helyszínen lett volna. A szervezők eredetileg Walkill városát célozták meg, ám a település nem sokkal a fesztivál indulása előtt visszavonta szervezési jogát. Így maradt Bethel városa, ahová a szervezők a rossz időjárási viszonyok miatt nem vártak túl sok embert. Igencsak meglepődhettek, ugyanis Max Yasgur farmján fél millió hippi gyűlt össze, ami a koncertsorozat elején teljesen megakasztotta a hatóságokat. Az 500 000 fős tömeghez több mint 800 rendőrt kellett kirendelni, később további 200-at. Ekkora tömegre senki sem számított, főleg úgy, hogy a fesztivál hétvégéjére esőt mondtak. Ez azonban úgy látszik, senkit nem zavart. A Woodstocki bulira elképesztően nehezen lehetett csak bejutni. A helyszínt végeláthatatlan forgalmi dugók övezték. Emiatt több zenekar is lekéste koncertjét, többek között az első fellépő Sweetwater együttes is.

A kezdeti káosz ellenére a fesztivál rendben és zavargásoktól mentesen zajlott. Ez nagy szó, főleg annak ellenére, hogy beengedték a drogokat és a kábítószer árusítás sem volt tiltva. A hippi közönség békésen szívta a füves cigarettát és fogyasztotta az LSD-t. A statisztikák szerint 10 látogatóból 9 drogozott a bulikon. Azonban bár rendbontás nem volt a drog miatt, de csendes tragédiák igen. Egy hippit a saját hálózsákjában érte kábított álomban a halál, amikor egy fesztiválos traktor áthajtott rajta, egy másik fiatal pedig szintén csendesen hunyt el a tömegben, amikor túladagolta magának a heroint.

A koncertek szintén majdnem életveszélybe mentek át. A zuhogó eső és a villámok nem kedveztek a fellépőknek, de őket ez nem riasztotta el. Country Joe McDonald például a saját zenekara nélkül is színpadra lépett, amikor azok visszakoztak, berendezéseiket féltve a nagy zivatartól. Ezt a helyzetet Alvin Lee, a Ten Years After gitárosa humorizálta el egy szállóigévé vált mondatával: "Ha megráz az áram minket Woodstockban, annál több lemezt adunk el!" És milyen igaza is volt ezzel!
A 3 napon át tomboló vihar azonban nem csak a zenélésre volt hatással. A második nap az esőzések megakasztották az infrastruktúrát, így a látogatók tömegének ellátása nehézkessé vált. Az élelemmel való ellátást például a második nap reggelétől karitatív szervezetek vállalták magukra, miközben a kitelepedett, jófej Food for Love négyszeresére emelte hamburgereinek árát. Az esőzések és az élelemhiány miatt több mint a 5000 ember betegedett le, és a 2. napon már ott tartott a dolog, hogy a fesztivál helyszínét katasztrófavédelmi övezetté nyilvánították. Ennek ellenére a látogatók nem mentek haza, ezért a szervezők elvárták tőlük a napijegy kifizetését. Ez a helyzet elégedetlenségi mozgalmat indított, majd végül az ideges fesztiválozók összetörték a jegyárusító bódékat, és önkényesen ingyenessé nyilvánították a programsorozatot.


A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a híres parti nem a világ legjobban szervezett koncertsorozata volt, de mégis meg tudott mozgatni rekord létszámú embert. Bár a fesztivált megrendezték 1979-ben, 89'-ben és 99'-ben ismét, már nem tudta hozni az első sikereit. De épp ebben az egyszeri és megismételhetetlen alkalomban rejlik a woodstocki csoda.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Dcreators