A hét zenésze:

Joanne Shaw Taylor - A blues új hercegnője

Olvasóim már megszokhatták, hogy időről-időre bemutatok az oldalon olyan új előadókat, akik később nagy sikerre vihetik a szakmában. Mai vá...

Kezdetek - Avagy a hírnév előtti Guns N' Roses

Ha valakinek ma azt mondják: Guns N' Roses, egyből tudja, hogy a rockzene történetének egyik legsikeresebb csapatáról van szó. Karrierjükről számos könyv és újságcikk született, saját korukban pedig úgy tisztelték őket, mint egykor a római isteneket. W. Axl Rose legendás együttese megélte poklot és a sikert egyaránt. Életük bővölködött a kalandos fordulatokban, ami leginkább a csapat egytől-egyig nagy egyéniségeinek köszönhető. A Guns sosem vette lassúra a tempót, mindig tömeghisztériát és pörgős koncerteket hagyott maga után. A 90'-es évek végén eltűntek a nagyközönség elől, és sikereiket máig nem tudta megismételni egy rockzenekar sem. A GNR csúcsának éveit minden rajongó jól ismeri, ám azt már kevesen tudják, hogy mi volt a legendás csapattal a zenei életbe való betörés előtt.  A Rockblokk most összefoglalja e kivesézetlen témát egy egyedülálló cikkben. Guns N' Roses... a kezdetektől.


A Guns N' Roses 1985-ben alakult Los Angelesben. A bandát Axl Rose énekes és Izzy Stradlin gitáros alapította. Izzy-nek mindig is szenvedélye volt a zene, a banda befutása előtt egy lemezboltban dolgozott. Itt ismerkedett össze a hajléktalanként tengődő Axl Rose-zal, aki rendszeresen bejárt a boltba. Izzy-nek szimpatikus volt a rossz sorsú fiatal, és miután meghallotta egyszer énekelni, javaslatot tett neki arra, hogy együtt zenéljenek. Axl Rose készségesen elfogadta az ötletet, már csak további tagokra volt szükség.  Ez később meg is lett az L.A. Guns zenészeiből: Tracii Guns - gitárosból, Ole Beich - basszusgitárosból és Rob Gardner - dobosból. A csapat eleinte a Heads of Amazon és AIDS nevek között morfondírozott, ám később mindkét névválasztási ötletet elvetették. Így lettek Guns N' Roses.

Mint minden jóravaló csapatban, egy idő után itt is felvetette fejét az a konfliktus, amit zenei berkekben belső viszálynak neveznek. Ole Beich teljesítményétől nem voltak túlzottan elájulva a tagok, ezért közös megegyezéssel kirúgták. Helyére került a Roadcrew zenekarból Duff McKagan. Neki kulcsfontosságú szerepe volt a csapat indulásában, hiszen kapcsolatai révén ő szervezte le az első koncerteket. Ám az újabb vita ott kezdődött, hogy Tracii és Rob nem igazán volt oda a fellépésekért, mert nem látott fantáziát a bandában. Tracii helyére Duff egyik barátja, Slash lépett, aki már gyermekkorában is csak a gitározásnak élt. Slash végül magával hozta egyik jóbarátját, Steven Adlert, és így kialakult a banda legendás felállása.


A zenekar ezután egy Troubadour nevű szórakozóhelyen kezdett rendszeresen fellépni, ahol a közönség imádta őket. Axl hangjára mindenki felkapta a fejét, Slash gitárjátéka pedig elbűvölte a közönséget. Így a kezdeti időszakban látszott, hogy ez a banda más, mint a többi. A Guns N' Roses-nak már akkor is karizmája volt. Amikor Axl Rose megjelent a Troubadour-ban, a nép sikítani, csápolni kezdett, és a csapat jó befektetésnek bizonyult más Los Angeles-i klubokban is. Sikereiktől megrészegülve hozta Axl Rose az ötletet, hogy csináljanak egy saját turnét Seattle-be, The Hell Tour elnevezéssel. Ebbe a banda bele is vágott, ám csúfos kudarcot vallottak. Autójuk száz mérföld után lerobbant, és mire nagy nehezen eljutottak Seattle-be, ott jött a következő meglepetés: sorban le kellett mondaniuk egy csomó koncertjüket, ugyanis nem volt elég érdeklődő. Az Omni Room-ban például például csak - nem vicc - 13 ember előtt léptek fel. Ráadásul Axl itt is kicsapta hisztit, mert az ígért pénznél is kevesebbet kaptak kézhez. E rossz élmények után a csapat visszament Los Angelesbe, ahol folytatódtak a megszokott fellépések. 1985 végén Axl-ék ismét rendszeresen játszottak a Whiskey a Go-Go-ban, a The Roxy-ban, a Water Club-ban és a törzshely Troubadour-ban. Ebben az időben javarészt feldolgozásokat adtak elő Elvis-től, az Aerosmith-től (főleg a Mama Kin'-t) és a Rolling Stones-tól, de már játszották saját számaik közül az It's so easy-t, a Don't cry-t és a Reckless life-ot. És ekkor jött a fordulat...

A Guns N' Roses olyan jól zenélt a fent említett koncerteken, hogy végül egyik fellépésükön feltűnt a Geffen Records-tól egy menedzser, Alan Niven, aki azonnal lemezszerződést ígért a bandának. Végül 1986. március 25.-én a Guns N' Roses aláírta élete első szerződését a Geffen-nel. Napokon belül stúdióba is vonultak, ám a felvételek nem zajlottak zökkenőmentesen. Slash nem vetette meg a drogokat, ami folyamatosan hátráltatta a srácokat a munkálatokban. A cilinderes gitáros sokszor kábszermámorban ment be a stúdióba, ami miatt teljesen használhatatlan volt. Nem beszélve arról, hogy a linkségéről elhíresült Axl Rose legtöbbször be sem ment a stúdióba, vagy ha megjelent, akkor órákat késett. Viszontagságból sok volt a lemezfelvétel alatt, de végül a tagok összeszedték magukat a menedzser "biztatására" és '86 végén csak elkészültek az Appetite for Destruction dalai. Ezt követően jött a meló igazán nehéz része: a keverési munkálatok. Ám ez nem csupán technikailag volt nehéz a banda számára, hanem lelkileg is. Koncertjeiket le kellett mondaniuk, ha minden erejükkel oda akartak figyelni a készülő lemezre. Ám hogy a rajongókat kárpótolják, a Geffen ez idő alatt kiadott egy négyszámos Guns N' Roses EP-t Live Like a Suicide címmel, amely összesen 10 000 példányban jelent meg. Ezen hallható először a később szállóigévé vált kifejezés: "Guns n' fucking Roses!" És ami ezután jött az Appetite-al, az már történelem...


A fiatal Axl Rose:


Axl Rose egy vidéki vallásos családban nőtt fel, és 8 éves korában kezdett el a templomi kórusban énekelni. Hangterjedelmére - ami nem kevesebb, mint 5 oktáv - már ekkor felfigyeltek tanárai. Axl az éneklésbe menekült a rossz szociális helyzetből, de saját állítása szerint csupán azért tanult meg 5 hangfekvésben énekelni, hogy tanárait idegesítse. Később zongorázni is tudott. A templom, ahová szülei járatták, tele volt álszent gyermekmolesztálókkal. Heti 3 alkalommal kellett az egyház alkalmait látogatnia, és a tagok többször megverték őt testvérével együtt. Később ő is agresszívvá vált, és kamaszként többször állították elő a rendőrök verekedésért és utcai balhékért. Szülővárosát azért hagyta el, mert a rendfenntartók megfenyegették, hogy visszaeső bűnözőként vád alá fogják helyezni. 1982-ben költözött Los Angelesbe, ekkor mindössze 17 éves volt.


Slash a Guns N' Roses előtt:


Slash afroamerikai édesanyától és angol apától származik. Anyja ruhatervező volt, aki annyira jól nyomta az ipart, hogy több világsztárnak is tervezett már öltözéket (Pl.: David Bowie-nak). Slash édesapja szintén művészi foglalkozást űzött, grafikus volt. Többek között lemezborítókat tervezett, köztük Neil Young és Joni Mitchell albumaihoz is. Ismert becenevét gyermekkorában ragasztották rá társai és tanárai, mert sokat rohangált, és ő volt az iskolai osztályában az egyik legizgágább gyerek. Hiperaktivitása levezetésére javasolták neki a zenét, aminek az lett a vége, hogy minden tanórai szünetben a társai előtt játszott Les Paul gitárján. Mielőtt azonban ismert hangszerét nyűni kezdte, a dobolásba is belekóstolt. Kissrácként még egy iskolai színdarabban is szerepet vállalt dobosként. Első együttesét 18 évesen alapította.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Dcreators