A hét zenésze:

Joanne Shaw Taylor - A blues új hercegnője

Olvasóim már megszokhatták, hogy időről-időre bemutatok az oldalon olyan új előadókat, akik később nagy sikerre vihetik a szakmában. Mai vá...

Tedeschi-Trucks Band: Amerikai bluesházasok

Susan Tedeschi és Derek Trucks Amerika leghíresebb blues-házaspárja. A Tedeschi - Trucks Band 11 tagú zenekarával a Grammy-díj megnyerése után most már nem csak albumaival, de koncertjeivel is elkápráztatja a nagyérdeműt.

Itt van egy újabb csapat, amelynek híre még véletlenül sem jutott el Magyarországra, köszönhetően a rádiók és a zenetévék igényességének. Amíg nálunk folyton Lady Gagát nyomatják le az ember torkán az autóban és a tévében, itt egy újabb zseniális csapat, amely értéket is teremt. Az alap a következő: vegyünk a egy unatkozó házaspárt, akik nagyon szeretik a bluest. Majd adjunk hozzájuk egy csomó embert, akik a háttérből kísérik őket. Így lesz teljes a Tedeschi - Trucks Band, Amerika legújabb sikercsapata.

Sajnos itthon a hírét sem ismerhetik a rockrajongók ennek a bandának, ezért úgy gondoltam, ideje ezen változtatni. Bár olvasóim már megszokhatták, hogy rendszeresen írok olyan bandákról, akik külföldön már nagy karriert futottak be, míg nálunk ismeretlenek. A fent említett házaspár nem valószínű, hogy a jövőben nálunk is sláger lesz, de ha valaki át akar élni egy nagy zenei élményt, annak meleg szível ajánlom Susant és Dereket.
A duó tagjai, a 33 éves Derek Trucks és a 41 éves Susan Tedeschi már megismerkedésük óta a zene bűvöletében élnek. Először Derek vált a gitár rabjává, majd megfertőzte a blues szeretetével feleségét is. Ezek után már nem volt a megállás. A 90's években több hobbibandát alapítottak, és a munka mellett a muzsikálás volt számukra az első dolog. Mindez nem volt hiába, hiszen a kedves férjet hamar felfedezték, és oszlopos tagja lett az Allmann Brothers Band-nek. Nem beszélve arról, hogy később Eric Claptonnal is zenélt együtt, többször pedig turnézott a "Lassúkézzel".

Miután derek hazatért egy ilyen turnéról, feldobta feleségének az ötletet, hogy mi lenn, ha mind a keten főállású zenésznek állnának. Susannak persze nem volt ellenvetése az ötlettel szemben, ezért elkezdték egy banda tervét szövögetni. Azt már az elején tudták, hogy az együttesben ők akarnak a középontban lenni, viszont hogy igazán nagyot dobbantsanak, szükségük volt még háttéremberekre. Egyébként Trucks-ék később elérulták, hogy már a 90's években is szemezgettek az előbbi ötlettel, de az idő hiánya mindig hátráltatta őket. De a 2000-es évek elejére sikerült megtalálniuk azokat a profi zenészeket, akiket valóban kerestek. A Tedeschi - Trucks Band összeállt, és a sikerszéria elkezdődött.

Már a bemutatkozó koncertjükön is nagyon jól fogadta őket a közönség, és ők is meglepődtek azon, hogy ekkora tetszést váltottak ki az emberekből. Második koncertjük már telt házas volt, a harmadikra pedig már akkora volt az érdeklődés, hogy egy stadionban kellett megtartani. Később pedig jöttek az elismerések, 2009-ben pedig bezsebelték legnagyobb vágyálmukat: a Grammy-díjat. 

A házaspár együttesének legnagyobb értéke a kritikusok szerint, hogy ekkora létszámú és művészi színvonalat képviselő együttes legutoljára a hippi korszakban játszott. Ha a nagyöregek meghallgatják őket, a Delaney & Bonnie & Friends és a Jo Cocker’s Mad Dogs and Englishmen ugorhat be nekik. De ezeknek a bandáknak csak egy szépséghibájuk volt: sajnos nem voltak hosszú életű performanszok. De a Tedeschi-Trucks Bandnek minden esélye megvan rá, hogy emlékezeteset alkosson.

Eddig megjelent anyagaikból kétségtelenül bebizonyosodik, hogy igazi profikkal van dolgunk, de igazán jól koncertjeiken teljesítenek. Live Everybody’s Talkin’ című albumukat érdemes meghallgatni, mert ez a legjobb válogatás élő felvételeikből. A koncertalbumon 12 dalukat rögzítették különböző helyszíneken, és korong olyan jó minőségű lett, hogy a zseniális szerzeményeket szinte stúdióminőségben élvezhetjük.

De a riportereket és a zenészvilágot az a kérdés izgatja leginkább: Okoz-e valami feszültséget, esetleg rivalizálást a színpadon, hogy a kedves feleség is első osztályú gitáros? Erre a kérdésre Derek mosolyogva azt válaszolta, hogy néha jót tesz a feszültség, mert ha Susan valamiért frusztrált, akkor egy olyan gitárszólót vág oda, hogy csak pislognak ők is a színpadon! És persze mi is, ha elindítjuk őket a play gombbal! Reméljük, ez a banda még sokáig megmarad, hogy kellemes pillanatokat okozzon nekünk! Éljen Susan és Derek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Dcreators