A hét zenésze:

Joanne Shaw Taylor - A blues új hercegnője

Olvasóim már megszokhatták, hogy időről-időre bemutatok az oldalon olyan új előadókat, akik később nagy sikerre vihetik a szakmában. Mai vá...

Egy kis Eurythmics-túra: Lennox és Dave munkái

Ha azt mondom, Annie Lennox, ti azt mondjátok: Eurythmics. Hiszen ki ne ismerné a 80's évek legendás, azóta már klasszikussá vált duóját? És az öregebbek közül ki ne emlékezne arra, amikor először felcsendült a Sweet Dreams a rádióban, majd jöttek a csapat még nagyobb slágerei? Zenei rovatom mai  főszereplője a legendás duó. És most nem csak a csapat pályafutását mutatom be nektek röviden, hanem megismerhetitek Annie Lennox és Dave Stuart legütősebb dalait is. 

A Eurythmics kétségtelenül a 80-as évek elejének legsikeresebb duója volt. Annie Lennox és Dave Stuart sikere abban rejlett, hogy míg az újhullámos bandák tömegesen tünedeztek el a listákról 1984-ben, a Eurythmics továbbra is érdekes tudott maradni a közönség számára. Talán azért, mert ők soha nem változtatták zenei stílusukat. Minden albumukon a megszokott hangzással álltak elő, Annie lendületes hangja pedigmindig vitte a prímet. Zenéjük dobgéppel támogatott szintetizátoros muzsika volt, a dalszerzõ-menedzser Dave Stewart szerzeményei, de Annie Lennox a dalszerzői mnkálatokban nem működött közre, ő csak elénekelte őket. A Eurythmics elõdje a 70-es évek végén alapított The Tourist formáció volt, ami úgy alakult, hogy Lennox és Stewart Londonban nem csak találkoztak, hanem egymásba is szerettek. Az élettársi kapcsolat mellett zeneileg is sikerült zseniálisan egymásra hangolódniuk, így a Tourist után további zenei projektekbe kezdtek. Ennek egyik hajtása lett az 1980-ban megalapított Eurythmics.
.
És bár az évek során szerelmük kihűlt, de munkakapcsolatuk azért hála istennek megmaradt. Olyannyira, hogy 1981-ben kiadták elsõ albumukat az "In the Garden"-t. Bár a lemeznek pozitív visszhangja volt, nagyon gyenge eladásokat produkált. A sikertelenség után Stewart létrehozott egy saját stúdiót és a legendás második album, a Sweet Dreams (1983) már ott készült el. Ezzel a lemezzel olyan sikert értek el, hogy nem csak Európát, de az USA-t is egyből meghódították. Az MTV-n egyre több műsoridőt kaptak, és innentől nem volt megállás...
.
A siker tartós maradt, Annie és Stuartt nevét egyre több rajongó sikoltotta koncerteken, lemezeik pedig rekord eladásokat produkáltak. 1985 és 86-ban Stewart produceri munkára adta a fejét, és olyan nagy nevekkel működött együtt, mint Bob Dylan, Daryl Hall, Tom Petty vagy Mick Jagger. Eközben Annie sem pihent, a csábos énekesnő a színészet világába kóstolt bele. 1987 és 90 között a duó visszavonult egy kis feltöltődésre, de 1990-re már teljesen elfáradtak. Új dalokat sajnos nem sikerült összehozniuk, ezért kiadtak egy Greatest Hits albumot legnagyobb slágereikből. 1992-ben a Eurythmics véglegesen feloszlott. Lennox szólólemezt adott ki Diva címmel, amely azóta több mint 2 millió példányban kelt el. Közben egykori társa, Stuart megalakította a Spiritual Cowboy zenekart, de miután ezzel csak mérsékelt sikereket ért el, 1995-ben inkább ő is egyedül próbálkozott. 1999-ben pedig jött a nagy meglepetés: Annie Lennox és Dave Stuart újra közös munkára adta fejét, és kiadtak egy új Eurythmics albumot Peace címmel.A visszatérés fergetegesre sikeredett. A banda új lemeze hatalmas robbanás lett, régi korongjaikat pedig újra ki kellett adni a nagy érdeklődés miatt.
.
Most pedig, a duó rövid bemutatása után következzen, amit cikkem elején ígértem nektek: vagyis jöjjön  a banda szerintem 5 legütősebb dala. De mielőtt elkezdenénk a hallgatást, azt előre leszögezem: felejtsétek el a  rádióban agyonjátszott Sweet Dreams-et és társait. A következőkben olyan dalok fognak jönni, amiket sosem pörgettek agyon a rádiók, mégis megérdemelnek egy kis odafigyelést. Induljon a kalandozás!

Válogatás a Eurythmics szerintem legjobb dalaiból:

1. There must be an Angel
A dal a csapat 1985-ös, Be Yourself Tonight korongján jelent meg, és a csapat legsikeresebb kislemezdala lett a Sweet Dreams után. Egyébként az albumon olyan dalok találhatók, mint a Themeselves vagy a Conditioned Soul, amiket Annie még ma is előad szólóban.


 2. When Tomorrow Comes
 A dal Anni-ék 1986-os, Revenge című kiadványán található, és máig az album legjobb dalának tartják a kritikusok. sajnos a magyar rádiókban sosem hallani, annak ellenére, hogy a csapat hazájában még mindig az  egyik legnépszerűbb klasszikus.

3. Love is a Stranger
Ez a dal a Eurythmics második albumán, a Sweet Dreams-en található. Bár nem ez a sláger tette őket világhírűvé, de zseniális zenei elemeket fedezhet fel benne a vájt fülű hallgató. A recept itt is ugyanaz: egy kis new wave hangzás, változatos dallammal és zenei vonalvezetéssel.

4. Miracle of Love
Úgy gondoltam, ez a dal sem hiányozhat a sorból, ha jobban meg akarjuk ismerni a Eurythmics munkásságát. Ezzel a dallal is ugyanaz a helyzet, mint az 1986-os When Tomorrow Comes-al. Többet érdemelne, mégsem kap kellő figyelmet a beszűkült magyar kereskedelmi rádiókban.


 5. Here Comes the Rain Again
Ezt a slágert direkt hagytam utolsónak, mert ezt halai talán leggyakrabban a Sweet Dreams után a rádiókban. A szám az 1983-as Touch albumon hangzott el. Talán ebben az alkotásban mutatkozik meg legjobban Lennox-ék egyik alapismérve: hogy a zene végig egy ritmusban marad.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Dcreators